Zupa kalafiorowa

 


SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 500 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 200 g gęstej śmietany z kubka 18%

    PRZYGOTOWANIE

    • Na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i smażyć co chwilę mieszając przez 2 minuty.
    • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażać je przez ok. 5 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • Dodać świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i jeszcze przez chwilę razem podsmażać (kalafiora mrożonego dodajemy później). Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości warzyw. W połowie tego czasu dodać mrożone różyczki kalafiora, wcześniej opłukane na sitku pod gorącą wodą.
    • Zupę odstawić z ognia, dodać posiekany koperek i szczypiorek. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, później z kilkoma łyżkami wywaru. Po zahartowaniu śmietany dodawać ją stopniowo do zupy cały czas mieszając. Podawać z pieczywem.


Komentarze